Država uredbom oslobodila verske zajednice plaćanja PDV-a

Print Friendly, PDF & Email

Država uredbom oslobodila verske zajednice plaćanja PDV-a

Poreska uprava u odgovoru za Insajder.net navodi da Srpska pravoslavna crkva nije u sistemu PDV-a, te samim tim ne naplaćuje svoje usluge s PDV-om i nije u obavezi da podnosi poreske prijave, shodno Zakonu o PDV-u.

Crkveni cenovnik

U odgovoru se navodi da je posebnom uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase delatnost verskih organizacija oslobođena plaćanja PDV-a.

Nema deklaracije za uvoznu robu

„Manastirski biljni šampon“ kupljen u prodavnici SPC nema na sebi ispisanu zemlju porekla već samo ime proizvođača, manastir Rustovo koji se nalazi u Crnoj Gori. U Ministarstvu trgovine kažu za Insajder da roba u trgovini na malo mora imati deklaraciju koja sadrži podatke o nazivu i vrsti robe, sastavu i količini, a naročito podatke o proizvođaču, zemlji proizvodnje, datumu proizvodnje i roku upotrebe, uvozniku, kvalitetu i upozorenje na eventualnu opasnost ili štetnost robe.

Kako se manastir Rustovo nalazi u Crnoj Gori novinari Insajdera su se obratili i Upravi carina pitanjem da li je proizvod ocarinjen, ali oni su odgovorili da nisu nadležni za „robu koja se prodaje na unutrašnjem tržištu“.

 Kako je Insajder već pisao, u prodavnicama SPC-a prodaju se i proizvodi koji ne služe za obavljanje verskih delatnosti, poput kozmetike i žestokih alkoholnih pića i na koje se ne plaća porez na dodatu vrednost.

Preneto sa sajta:
IZVOR TEXTA

[mks_pullquote align=”left” width=”800” size=”14” bg_color=”#000000” txt_color=”#ffffff”]

Zanimljivo za  našu Pravoslavnu crkvu je i to da svaki popa ima svoj cenovnik .Taj crkveni harač nažalost odlazi za lično bogaćenje,kupovanje skupih kola  i stanova ,a često i za neke nedozvoljene radnje unutar crkve neprimerene jednom božjem čoveku .Ne kažem ja da su svi popovi takvi ,ali one sa kojima sam se ja sretao zlato i devize više privlače nego propovedanje vere .Prvom prilikom kad je popa došao kod mene kući da mi sveti vodicu  i kad sam mu ja dao onoliko para koliko sam smatrao da treba dati za 2 minuta mahanja bosiljkom  a on rekao “Ne uklapam se sa toliko novca”izgubio je svaki kredibilitet.Ja od tada u njemu ne vidim božjeg izaslanika na zemlji  nego lihvara koji se ne uklapa sa cenom ”

To kažem jer je predhodni pop ,Rade uvek govorio “Daj sine koliko ti nije mnogo da daš ,nemaš ni ti ,teška su vremena !”

E takvog popa smo svi veleli ,takvom popu smo se svi radovali kad ti uđe u kuću.A ovi današnji :Da te Bog sačuva ….”

[/mks_pullquote]

 

 

Related posts