Drva umesto do marta, izdržala do Božića

Print Friendly, PDF & Email

Drva umesto do marta, izdržala do Božića

Izuzetno niske temperaure zatekle su nespremna mnoga domaćinstva u Jagodini i Pomoravlju, koja se greju na drva.

Drva za ogrev

Zbog toga su sa prvim višim temperaturama, sa motornim testerama i sekirama krenuli u šumu.
“Računali smo da sa drvima koje smo jesenas pripremili možemo izdržati do marta, međutim od Božića na ovamo bilo je izuzetno hladno i potrošlili smo tri puta više nego što smo planirali”, izjavio je Tanjugu drvoseča, kraj tek oborenog stabla topole kraj Velike Morave.

Zbog leda na putevima, do grada teško stižu i prodavaci drva, ako koji stigne, uglavnom se sve proda odmah u jutarnjim satima, a cena za kubik je od 40 do 45 evra, u zavisnosti od vrste drveta.

Ugalj na džak

Tanke su zalihe i uglja na stovarištima, “ali ni narod nema para, potrošilo se za Božić i slave, pa se kupuje, maltene na lopate”, ističu prodavaci uglja, a neki od njih, da bi izašli u susret građanjima sa manje para, kako kažu, prodaju uglj i na džakove.

U Elektrodistribuciji Jagodine, koja uz ovaj grad pokriva još nekoliko opština u Pomoravskom okrugu, ističu da je potrošnja struje ovog meseca povećana oko 30 odsto. Zbog niske temerature, objašnjavaju, ali i zbog velikog broja gradđna koji su se, nezadovoljni cenom, isključili za Gradske toplane ili, iz istog razloga, odustali od grejanja na gas.

Direktorika Gradske toplane Nadežda Marković – Purić, izjavila je Tanjugu, da se za poslednje dve godine sa toplane isključeno oko 600 potrošača.

Preko Gradske toplane u Jagodini se greje oko 5.600 domaćinstava, administrativni centar grada, školske, predškolske i socijalne ustanove, oko 3.717.369 kubnih metara prostora.

Cena grejanja je za domaćinstva 96,62 dinara, objasnila je Marković – Purić. Grejanje je dobro a ovih ledenih dana grejemo preko cele noći, dodala je ona.

Troškovi grejanja za sezonu

Priključak na gas ima oko 4.000 domaćinstava, kažu u R.J Distribucija gasa, i Jagodina sa oko 400 kilometara gasovodne mreže spada među najgasifikovanija mesta u Pomoravlju i ovom delu Srbije,

Međutm, zbog visoke cene, a neki tvrde i da mu je “kalorična vrednost loša”, građani izbegavaju da se na ovaj način greju.

Oni koji imaju mogućnosti, u svojim domovima, greju se na struju a dogrevaju na gas i drva i ugalj, kažu Jagodinci

Preneto sa sajta:
IZVOR TEXTA

Related posts