Jagodinu, Koloniju i Srpstvo uvek spakujem u kofer i ponesem sa sobom.

Print Friendly, PDF & Email

Jagodinu, Koloniju i Srpstvo uvek spakujem u kofer i ponesem sa sobom.

Toronto-Ontario.

Iskusni Srpski fudbaler i fudbalski trener, Jagodinac Stefan Ristić (25 godina), već treću godinu provodi u Kanadi ( Severna Amerika ).

Prvu sezonu, Ristić je proveo u Miltonu gde mu je bilo potrebno malo vremena da se adaptira na klimu i način igranja , drugu je odigrao u Hamilton Sitiju sa istoimenim klubom , sa kojim je igrao finale play off-a tamošnjeg nacionalnog prvenstva. Baš na tom finalu, Stefan je ispod dresa nosio majicu sa natpisom “Kolonija La Familia”. On je rodjeni Kolonac (popularno predgrađe Jagodine ,inače po površini najveća MZ ), a familija Ristić je jedna od prvih koja je naselila ovaj deo Jagodine, jos davnih 50-tih godina.

Detalj sa finala - Kolonija la familia
Detalj sa finala – Kolonija la familia

“Znate kako, boraveći u Kanadi shvatio sam nešto jako zanimljivo, ali i zabrinjavajuće, a to je da čovek izgubi sebe kad zaboravi svoje poreklo.

Znam puno “naših” ljudi ovde koji ne govore srpskim jezikom(zaboravili ga ili ga loše govore sa stranim naglaskom ), naš Božić obeležavaju simbolično, a deca im jedva znaju odakle im je uopšte poreklo (utopili se i postali mali Kanađani ! ).

Ne želim da izgubim sebe.

O Srbiji, Jagodini i mojoj Koloniji ću uvek pričati ponosno, uzdignute glave, jer ako odete ovoliko daleko od kuće to je jedino što Vam ostane od života – ponos tj. osećaj da ste potomak jednog ponositog malog naroda sa Balkana .

Ja ovde ne predstavljam samo sebe, već i svoju porodicu, svoje prezime, ali i svoj grad,svoju zemlju i svoj narod i to je ono što uvek prvo spakujem u svoj kofer kad podjem iz Srbije za Kanadu “

Stefan na aerodromu u Pragu na putu za Toronto u dresu Srbije

Prošle sezone si bio blizu titule, bila je to dobra godina za tebe ?

-“Ja lično nisam zadovoljan svojom igrom prošle godine, ali igrom tima sam prezadovoljan. Igrali smo finale, izgubili na produžetke. Fudbal je to. Nadajmo se da će ova sezona biti bolja, gde god da sam.”

Što se tiče tvog trenerskog posla-dokle si tu dospeo?

“Tu sam već prezadovoljan, radim u 4. akademije, pokrenuo sam i nešto svoje, a dobio sam i jedan seniorski tim. Naravno da sam najsrećniji sa devojčicama iz kluba „Hamilton Serbians“ jer radeći sa njima sam potpuno ispunjen, govorimo našim jezikom i jedino sam sa njima potpuno srećan, ostalo je, naravno, zbog novca.”

Hamilton Serbians – devojcice do 11 godina

Redakcija Jagodinanewsa želi Stefanu puno sreće u nastavku karijere i želimo mu da naš grad i njemu dragu Koloniju predstavlja u najboljem svetlu.

Related posts