Regulacija Resave, EU odobrila 2,7 mil. EUR

Print Friendly, PDF & Email

Regulacija Resave, EU odobrila 2,7 mil. EUR

Svilajnac — Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je da je EU Svilajncu odobrila 2,7 miliona evra za regulaciju reke Resave kroz celu teritoriju opštine.

sedlare_resava

Kako je rekao, to će biti glavni posao u opštini nardene godine.

“Tender za ove radove raspisan je 19. decembra, a 25. januara je otvaranje ponuda uBeču  i odmah posle toga očekujemo početak radova”, rekao je Milanović novinarima.
Sredstva su iz predpristupnih fondova (IPA) a investicija ide preko Agencija za razvoj Austrije (ADA), objasnio je Milanović.

“Očekujemo da se u 2017. godini uradi gro poslova a ceo posao bude gotov 2018. godine”, rekao je Milanović.

“Reč je o oko 15 kilometara toka reke, a regulacija podrazumeva proširenje i nadvišenje korita u samom gradu, kompletnu rekonstrukciju korita od ulaska reke na teritoriju Sviljnca do uliva u Veliku Moravu, izradu novih nasipa kroz grad Svilajnac i atare sela Sedlare i Subticu, i potpunu regulaciju reke kroz poljoprivredno zemljište”, rekao je Milanović Tanjugu.

Regulacija Resave je najbitniji posao za Svilajnac iduće godine, podvukao je Milanović i ocenio da posle ovih radova građani ove opštine neće imati porblema sa izlivanjem Resave, kakva je bila u maju 2014. godine.

Resava je, pre dve ipo godine, donela Svilajncu nezapamćene poplave i nanela šteu stanovništvu i privredi veću od 1,5 milijardi dinara.

EU je, pored ovih sredstava za regulaciju, do sada pomogla Sviljancu u saniranju šteta sa 1,5 miliona evra.

Milanović je dodao da će, drugi po važnosti i vrednosti biti posao na rekonstrukciji i obnovi zdravstva, gde je planirano ulaganje 200 miliona dinara od strane Vlade Srbije i lokalne samouprave.

Kada je reč o ovoj godini Milanović je rekao “da nema razloga da bude nezadovoljan urađenim, ali se moglo više”.

Related posts