Izgradnja autoputeva u Srbiji-nit celog puta, nit majstora – slučaj izvođača radova „Aktor“

Print Friendly, PDF & Email

Izgradnja autoputeva u Srbiji-nit celog puta, nit majstora – slučaj izvođača radova „Aktor“

Završetak „Koridora 10“ u Srbiji su najavljivale sve vlade u prethodne dve decenije, ali kako su prolazile godine rok je uvek pomeran za godinu-dve i ta saobraćajnica još nije završena. Sudeći po najnovijim događajima u vezi sa problemima sa jednim od izvođača radova, grčkom firmom „Aktor“, neizvesno je i kada će biti. Umesto da država odavno raskine ugovor sa ovim izvođačem, zbog nepoštovanje ugovornih obaveza u poslednjih godinu dana, ona mu je uplaćivala novac za poslove, koje nije uradio, i to na račun koji je u blokadi duže od godinu dana, i na kraju, prošle godine mu je dodelila novi posao.

Koridor10

Očekivali smo da su sve priče o „Koridoru 10“ već ispričane i gotovo da ne bi imalo šta da se doda, da nas uvek ne iznenadi neki (ne)očekivani zaplet, sa uvek istim epilogom -prolongiranjem rokova. Tako su se nedavno u javnosti pojavile informacije o poslovanju, jednog od izvođača radova na toj važnoj saobraćajnici, koji su za rubriku „verovali ili ne“. Naime, radi se o grčkoj firmi „Aktor“, koja je angažovana na četiri deonice na istočnom kraku „Koridora 10“, koji, po svemu sudeći, neće biti završen u skorije vreme.

U izveštaju Radne grupe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o izgradnji autoputa Niš-Dimitrovgrad, koji je sačinjen 27. decembra 2016. godine, stoji da je toj firmi račun godinu dana u blokadi za 10 miliona evra, da nema potrebnu radnu snagu i mehanizaciju, da ne raspolaže materijalom za neprekidno izvođenje radova, kao i da je napustila gradilište. “Firma “Aktor” ne reguliše svoje finansijske obaveze prema partnerima, dobavljačima, kooperantima, pri čemu nameru investitora-čitaj država Srbija, da mu pomogne stimulativnim plaćanjima (avans, dodatni avans, oslobađanje garantnog depozita, redovne isplate i plaćanje materijala na gradilištu) zloupotrebljava svojim neaktivnim odnosom prema projektu”, navodi se u izveštaju.

Zašto su “Koridori Srbije” isplatili “Aktoru” dodatnih 23 miliona evra?

Navodi radne grupe i činjenica da je račun ove firme blokiran već godinu, jasno ukazuju da je izvođač odavno izgubio poslovni kapacitet da realizuje posao za koji je angažovan, pa se postavlja pitanje, kako “Koridori Srbije”, kao ugovorna strana u postupku nadzora, nisu utvrdili ove činjenice i preventivno delovali kroz ugovorne mehanizme zaštite i prestali sa daljim finansiranjem izgradnje, zbog nepoštovanja ugovora.

Suprotno navedenom, “Koridori Srbije” su odobravali dodatne troškove i odštetne zahteve, uplaćivali su grčkoj firmi novac za materijal bez odobrenja banaka, ali je ona ostajala dužna dobavljačima, a istovremeno je napustila gradilište dok materijal propada. Tako je “Aktor” dobio ukupno 23,3 miliona evra i to za dodatne avanse 1,2 milijarde dinara, oslobađanje garantnih depozita 440 miliona dinara i za odštetne zahteve 1,1 milijardu dinara.

Kako je moguće da investitor, kao ugovorna strana, vrši uplate za finansiranje izgradnje saobraćajnica, na račun u blokadi izvođača, bez uvida u okončane situacije verifikovane od strana nadzornog organa?

Aktor

“Aktor” predavao i deonice bez završnog sloja asfalta.

Predstavnici Radne grupe su, takođe, utvrdili da je država bila više nego izdašna u finansijskom smislu, ali da to nije bilo praćeno adekvatnim napredovanjem radova na terenu. Naime, firma “Aktor” radi na četiri deonice u ukupnoj dužini od 48,7 kilometara, a učinak je više nego “mršav”. Iako je ugovorom bilo predviđeno da svi radovi budu završeni do juna 2015. godine,

Deonica Crvena reka-Čiflik, započeta u oktobru 2011. godine, trebalo je da bude završena u roku od dve godine, a predata je na korišćenje u decembru 2015. godine. Svečanom otvaranju deonice prisustvovao je premijer Aleksandar Vučić, koji se tom prilikom zahvalio radnicima što su “poštovali vreme i nisu birali uslove pod kojima će raditi” i poručio da su autoputevi žila kucavica jedne zemlje, a puštanje u saobraćaj ove deonice prekretnica u razvoju Srbije. Međutim, deonica je predata bez završnog sloja asfalta. Firma se obavezala da će taj nedostatak ispraviti za godinu dana, ali taj posao nije urađen. U izveštaju Radne grupe se navodi da “Aktor” nije otklonio nedostatke u predviđenom roku, a potrošio je sredstva, koja su mu “Koridori Srbije” za taj posao platili. Ali uspeo je izdejstvuje novo pomeranje roka do maja ove godine.

Potez od Bancareva do Crvene reke gradi se od marta 2012. godine, a prvobitni “dogovor” je bio da se ta deonica završi do marta 2014. godine. Posle četiri i po godine “Akter” je tražio dodatno odlaganje do 27. februara 2018. godine. Inače, vrednost posla je 3,88 milijardi dinara, povučeno je više od polovine sredstava, a urađeno je 35 odsto radova, od čega prošle godine svega 2 odsto. Radovi na trasi od Staničenja do Pirota su počeli u junu 2013. godine, a rok za završetak je bio dve godine kasnije. Posle nekoliko aneksa, taj rok je produžen na oktobar 2017. godine, ali je pitanje da li će i tada biti završena, jer je do sada urađeno 46 odsto radova, iako im je uplaćeno 64 odsto sredstava.

Umesto raskida ugovora, “Aktor” nagrađen novim poslom

Pored svega, ne samo da ugovor sa “Aktorom” nije raskinut, već se toj “uspešnoj” firmi dodeljuju  novi poslovi. Tako joj je prošle godine dodeljen posao izgradnje Obilaznice oko Dimitrovgrada. I tu je “Aktor” ostao dosledan sebi, pa je umesto u maju, kako je predviđeno ugovorom, radove započeo u oktobru prošle godine, a već je nagovestio da oni neće biti završeni u roku. Preduzeće “Koridori Srbije” je izdalo saopštenje u kome pokušava da skine krivicu sa sebe tvrdeći da je za sve kriva eksproprijacija, koja nije urađena na vreme. Međutim, prema podacima preduzeća “Putevi Srbije”, koje je, takođe, u vlasništvu države, eksproprijacija na celoj trasi od Niša do Dimitrovgrada završena je još 9. decembra 2013. godine.

I resorna ministarka Zorana Mihajlović je još u aprilu 2015. godine upozorila da grčka kompanija uživa poseban tretman u “Koridorima Srbije”, da su im dali duple avanse i da je to bilo protiv ugovora. Ona je još tada istakla da ovo preduzeće usporeno ili uopšte ne radi na “Koridoru 10”. Međutim, danas ministarku više zanima kako je izveštaj Radne grupe dospeo u javnost, nego da reši problem. Nažalost, ceo slučaj je, kako to obično biva u Srbiji, postao deo političkog prepucavanja.

A u “Aktoru” mogu mirno da spavaju, ni sada im ne prete sankcije, kao ni raskid ugovora. Upravo je ministarka izrazila uverenje da će oni uspeti da prevaziđu sve probleme:

Rokovi moraju biti ispoštovani, a videćemo da li ćemo uvesti nove izvođače. U svakom slučaju je najvažniji cilj da završimo “Koridor 10” na vreme”. Da, samo nije navela koji je novi rok.

Biljana Blanuša

Izvor.

Da je napad najbolja odbrana govori i ovaj snimak ispod a sve njihove greške skupo plaća ovaj narod .

Nakon što je Velimir Ilić izjavio da se iz izveštaja o Koridorima Srbije vidi da su uočene mnoge nepravilnosti, a to demantovala ministarka Mihajlović, direktor Koridora Srbije odgovara da je direktan krivac za kašnjenje radova na Koridorima upravo bivši ministar Velimir Ilić. Direktor Koridora Dmitar Đurović kaže da je Ilić bio ministar za kapitalne investicije od 2004. do 2007. godine, kada su se i radili idejni projekt.

Related posts