Cipras na Evropskom putu Srbije

Print Friendly, PDF & Email

Cipras na Evropskom putu Srbije

Grčka dijaspora u potpunosti podržava novu spoljnu politiku Vlade Republike Srbije koja podrazumeva da će država Srbija od sada u međunarodnim odnosima koristiti ime koje se upotrebljava u EU i UN – Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Vladičin Han -Donji Neredovac autoput

Ovom odlukom Vlade Srbije je još jednom potvrđeno prijateljstvo Grčkog i Srpskog naroda i može se okarakterisati kao najbolji politički potez Srbije u modernoj istoriji odnosa dveju zemalja. Najavljena dvodnevna poseta grčkog premijera Ciprasa Srbiji, 31.januara i 1. februara ,događa se u jeku političkih aktivnosti predsednika vlada dveju zemalja .

Podpredsednik Srbize Hristos Aleksopulos i Aleksis Cipras

Takvu politiku ovih vlada podržava  i  SRBIZA  rekao  je prof. dr. med. Hristos Aleksopulos  .Ova poseta i susret na najvišem nivou predstavlja nastavak dobre saradnje tradicionalnih Grčkih prijatelja i gradjana Srbije koji žele saradnju na svim nivoima. Prošlo je sedam godina od posete predsednika Vlade Papandreua Srbiji, tako da je premijer Cipras državnik koji ispisuje nove stranice jos bolje saradnje Grčkog i Srpskog naroda.Grčka dijaspora pozdravlja ovako dobre odnose -izjavio je za Jagodinanews prof. dr. med. Hristos Aleksopulos ,osnivač i potpredsednik SRBIZE i aktuelni član Saveta Grčke nacionalne manjine, koji živi i radi u Srbiji. Takodje je dodao da Srbiza podržava politiku Srpske vlade koja se bazira na demokratiji i socijalnoj pravdi. Poseti Ciprasa prethodila je živa politička aktivnost u prethodna dva meseca.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i zamenik ministra inostranih poslova Grčke Jorgos Katrugalos

        Razgovori zamenika ministra spoljnih poslova Grčke Jorgosa Katrugalosa i predsednika Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa sa najvišim srpskim državnim organima je 12.januara rezultiralo potpisivanjem Plana bilateralne vojne saradnje za 2017.godinu.

Predsednik najveće opozicione grčke stranke Nova demokratija Kirijakos Micotakis i Aleksandar Vučić

Tom prilikom predsednik Nove demokratije Kirijakos Micotakis čestitao je lideru SNS Aleksandru Vučiću na ekonomskom napretku i fiskalnoj konsolidaciji zemlje .Između ostalog je rekao da Vučić nikad ne laže Srbe i uvek im govori istinu .„U današnje vreme najlakše je reći narodu ono što želi da čuje „rekao je Micotakis i naveo da je premijer Vučić sproveo teške ekonomske mere i doneo teške odluke koje donose i dugoročno će doneti boljitak svim građanima .Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem u sedištu SNS,izjavio je i da je Srbija stub stabilnosti u regionu ,te da će Grčka podržati sve napore Srbije na njenom putu ka EU.

Kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i brigadni general Miltiadis Grilakis

Tokom održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija u Beogradu, načelnici uprava za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Republike Srbije kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i Ministarstva nacionalne odbrane Republike Grčke- brigadni general Miltiadis Grilakis razmenili su stavove o političko-bezbedonosnoj situaciji u regionu o odnosima dve zemlje, jačanju ekonomske saradnje i situaciji u regionu.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predsednikom Parlamenta Republike Grčke Nikolaosom Vucisom, koji je istakao da je Srbija zaslužila da se uključi u Evropsku uniju i izrazio želju da se ispravi nepravda koja joj je, kako je rekao, godinama nanošena od strane EU. I za Srbiju i za Grčku od ključnog je interesa očuvanje stabilnosti u regionu i što intenzivnija saradnja u oblasti bezbednosti ,jer samo siguran region omogućava održiv razvoj svih njegovih zemalja .

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik grčkog parlamenta Nikolaos Vucis

Srbija se od početka migrantske krize zalagala za postizanje jedinstvenog evropskog pristupa ,kao i za intenzivniju koordinaciju evropskog pristupa ,posebno prema zemljama na tzv. “zapadnobalkanskoj ruti “-naglasio je premijer Vučić.

Ovo još jednom potvrđuje tradicionalno bliske i prijateljske odnose dve zemlje, koji će se još više produbiti posetom grčkog premijera Aleksisa Ciprasa. Grci su prepoznali Srpsku politiku mira, stabilnosti, pomirenja i jačanja poverenja u regionu, što je osnova za stabilnost čitave Evrope, kako je i istakao srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

U Srbiji radi više od 200 grčkih kompanija koje posluju u finansijskom sektoru, gradjevini, telekomunikacijama, prehrambenoj industriji i zapošljavaju preko 25.000 radnika, ali ima još prostora na izradi zajedničkih projekata u oblasti turizma, digitalne privrede i energetskom sektoru.

Posebnu pažnju trebalo bi posvetiti projektima koje finansira EU u okviru Berlinske inicijative i Agende povezivanja Balkana sa Pariskog samita. Poseta Ciprasa na početku godine samo je jedan u nizu susreta visokih zvaničnika Srbije i Grčke.

Susret Vučića i Ciprasa trasiraće put privrednicima jedne i druge zemlje. Dva premijera posle Beogradskog susreta i razgovora, saradnju će nastaviti tokom uzvratne posete prijateljskoj Grčkoj.

Exkluzivnu izjavu za Jagodinanews dao: Prof.dr med Hristos Aleksopulos bivši predsednik i aktivni član Saveta Grčke nacionalne manjine, osnivač i potpredsednik SRBIZE.

Related posts