U susret Svetom Savi u Salcburgu

Print Friendly, PDF & Email

U susret Svetom Savi u Salcburgu

Prerezivanje kolača
Celivanje kolača

Sveti Sava,je svakako najpoznatiji srpski svetac, proslavlja se svake godine 27. januara i to svuda, gde ima Srba. Dobra prilika da se osvrnemo na prošlogodišnju proslavu Svetog Save u Salcburgu, pošto je ovogodišnja, zbog tehničkih i drugih problema planirana tek za 5. februar.

U organizaciji salcburške parohije Srpske pravoslavne crkve ,održana je 31. januara 2016. godine velika proslava Svetog Save.

Salcburški sveštenici Jovan Govedarica i Darko Knežević su najpre u prepunom hramu služili Svetu liturgiju, da bi se potom prešlo u obližnju salu, gde su vredni parohijani već prethodnog dana pripremili sve što je za proslavu potrebno i time obavili značajan deo posla oko organizacije i sprovođenja proslave.

Sveštenici su zajedno sa decom prerezali slavski kolač, kao što se to i inače radi na slavama kod našeg naroda. Zatim se krenulo sa programom, u kome je učestvovalo puno dece, koja su recitovala i pevala pesme posvećene Svetom Savi. Zatim su sveštenici svoj deci podelili paketiće.

U programu je učestvovao i hor „Sveti Serafim Sarovski“ iz Zrenjanina, koji je svojim zaista izvrsnim interpretacijama i vrhunskim izvođenjem duhovne muzike oduševio ogroman broj ljudi, koji su se okupili na proslavi. Zapaženo je takođe bilo i izvođenje

Deljenje poklona deci

hramovnog hora, kao i nastupi pojedinih parohijana.

Valja naglasiti, da u dijaspori nije uvek moguće proslave organizovati na onaj dan, kada treba da se održe. Tako je i proslava Svetog Save ove godine planirana tek za 5. februar, koja će takođe biti propraćena odgovarajućim izveštajem i fotografijama.

Tekst i fotografije: Zoran Marmaković,dopisnik  Jagodina news

                                                                               Foto album sa proslave možete videti na našoj

Facebook stranica Jagodina News

Related posts