Deda i vuk

Print Friendly, PDF & Email

Deda i vuk

I dan danas  se sećam razgovora sa mojim deda Stankom iz Dragoševca .Dobrota kojom me je on obasipao je neopisiva -mislim da nije postojao čovek u selu sa kojim on nije  razgovarao ili kome on ne bi otišao u mobu .Mislim da mi je on prvi ispričao  ovu priču dole u nastavku .

Deda sa unukom

Sedeli jednom stari Indijanac i njegov mladi unuk ispred vigvama. Deda se trudio da što više mudrosti i znanja prenese mališanu i tako ga opremi za život koji je bio pred njim. Zato mu je i ispričao ovu priču.

– U svakom čoveku se odvija neprekidna bitka. To je zato što u nama žive dva vuka – započe mudri Indijanac.

– Kako dva vuka? – upita mališan.
– Jedan je ZAO! To su strah, bes, zavist, ogorčenje, lažni ponos, pohlepa, ego, ali i žalost, nadmenost, samosažaljenje i krivica.

Ali, postoji i DOBAR VUK! To su radost, spokoj, ljubav, nada, vedrina, dobrota, saosećanje, velikodušnost, istina i vera – podučavao je Indijanac.

– I… Koji vuk pobeđuje? – upita unuk bez daha.

– Onaj kojeg više hraniš – kratko reče mudri deda.

A mi deca smo voleli  da nam on dodje u posetu jer smo znali da nam uvek sleduju čokoladice “Životinjsko carstvo ” tada vrlo popularne .Valjda zato što sam sa njegove strane pamtio samo lepe stvari kad je ostario nisam ga ostavio samog u selu ,već je proveo lepu deceniju sa svojim unucima i praunucima  na Koloniji Djurdjevo brdo .

Zato u deda Stankovo ime jedna …

Pesma Branka V. Radičevića o odnosu dede i unuka…

Svaki unuk
(Prva tačka)
Hoće dedu
Da opljačka.

Svaki deda
(Druga tačka)
Voli da ga
Unuk pljačka.

Kažite mi
(Treća tačka)
Kakva je to
Onda pljačka?

Branko V. Radičević

Related posts