Ćutanje je zlato: Jezik za zube, 100.000 u džep

Print Friendly, PDF & Email

Ćutanje je zlato: Jezik za zube, 100.000 u džep

Skupština Srbije ima 250 poslanika, od kojih se 52 nijednom nije javilo za reč. Poslanička plata iznosi oko 100.000 dinara.

Od formiranja 11. saziva Skupštine Srbije 3. juna, do 31. decembra 2016. godine poslanici su proveli u plenumu 50 dana i obratili se, ne računajući govore predsedavajućih, ukupno 4.489 puta, a najaktivniji među njima je poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević koji se obratio 232 puta, saopštio je Otvoreni parlament.

Polovinu ukupnog broja obraćanja čine obraćanja 16 narodnih poslanika, dok se 20 odsto poslanika, ili njih 52, nijednom nisu javili za reč.

Skupstina-Srbije

U ovom periodu usvojeno je 47 zakona, a od toga 81 odsto doneto je po hitnom postupku, navodi inicijativa Otvoreni parlament.

Poslanici su podneli ukupno 2.931 amandman, a usvojen je tek svaki trinaesti, pokazala je godišnja analiza aktivnosti narodnih poslanika.

Posle Rističevića, najaktivniji poslanik je bio Marko Đurišić iz Socijaldemokratske stranke, sa 195 obraćanja, i poslanik Dveri Boško Obradović sa 179 obraćanja.

U plenumu se o amandmanima na zakone najčešće javljao Rističević – 132 puta, a o samim zakonima Đurišić – 87 puta.

Po Poslovniku najčešće se za reč javljao Aleksandar Martinović iz Srpske napredne stranke – 48 puta, koji je ujedno i najviše replicirao – 71 put.

Najviše poslaničkih pitanja, 18, postavio je poslanik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

U podnošenju amandmana najaktivniji su, kao i u prethodnim sazivima, bili poslanici opozicije.

Poslovnikom je predviđeno da tokom redovnog zasedanja svakog poslednjeg četvrtkau mesecu poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade.

Od formiranja Jedanaestog saziva, sednica sa “poslaničkim pitanjima” održana je samo jednom – u oktobru, kada je ukupno devet narodnih poslanika postavilo 31 pitanje članovima Vlade, navodi Otvoreni parlament.

Related posts