Vuk Jeremić-kandidat za predsednika Srbije

Print Friendly, PDF & Email

Vuk Jeremić-kandidat za predsednika Srbije 

Vuk Jeremić (Beograd, 3. jul 1975) je srpski političar i diplomata. Bivši je predsednik Generalne skupštine Organizacije ujedinjenih nacija i bivši ministar spoljnih poslova u Vladi Mirka Cvetkovića. Osnivač je i predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Biografija

Jeremic u UN

Poreklo

Roditelji Vuka Jeremića su Sena i Mihajlo Jeremić, bivši direktor kompanije Jugopetrol, rodom iz Čačka. Deda i baba po majci su diplomata Šerif Buljubašić i Sadeta Pozderac, direktorka Druge beogradske gimnazije. Njen otac je Nurija Pozderac, potpredsednik AVNOJ-a, a deda Murat-aga Pozderac, jedan od lidera Cazinske krajine u doba osmanske vladavine u BiH

Školovanje
Završio je Prvu beogradsku gimnaziju gde mu je psihologiju predavao Boris Tadić. Diplomirao teorijsku i eksperimentalnu fiziku 1998. godine na Kembridžu. Master diplomu u sferi državne administracije i međunarodnog razvoja (Master in Public Administration in International Development) stiče 2003. godine na Harvardu (Harvard Kennedy School).

Politička karijera
U politiku ulazi kao član Demokratske stranke. Nakon što je 2004. godine Boris Tadić postao predsednik Srbije, Jeremić je postao njegov savetnik zadužen za spoljnu politiku.

Ministar spoljnih poslova
Za ministra spoljnih poslova Republike Srbije izabran je 15. maja 2007. godine, biranjem druge Vlade Vojislava Koštunice, a na istoj funkciji je ostao i nakon izbora Vlade Mirka Cvetkovića, 7. jula 2008. godine.

Predsedavanje Generalnom skupštinom UN

Jeremic-UN

Za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija izabran je 8. juna 2012. godine. Od ukupno 190 država koliko ih je glasalo, Jeremić je dobio 99 glasova, a njegov protivkandidat litvanski poslanik Daliujus Čekuolis osvojio je 85 glasova. Na dužnost je stupio 18. septembra 2012. godine.

Tokom Jeremićevog predsedavanja Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, Palestini je nakon 65 godina, Rezolucijom 67/19 priznat status države posmatrača u Ujedinjenim nacijama. Usvojen je i prvi međunarodni Sporazum o trgovini oružjem, prvi pravno obavezujući instrument u istoriji Ujedinjenih nacija koji je uspostavio zajedničke standarde međunarodnog transfera konvencionalnog naoružanja.

Demokratska stranka
Dana 14. februara 2013. godine, Izvršni odbor je isključio Jeremića iz Demokratske stranke zbog nepoštovanja partijske discipline, kršenja Statuta stranke i odluke Glavnog odbora po kome su bivši ministri bili u obavezi da vrate mandat stranci. Bivši ministar Dušan Petrović po istom osnovu je isključen 31. januara 2013. godine. Jeremić je zbog te odluke podneo tužbu Ustavnom sudu i nakon odbijanja tužbe napustio DS. 

Vuk Jeremić -svetlo na kraju tunela

Privatno
Oženjen je Natašom Jeremić, poznatom novinarkom i TV voditeljkom.

Od 2011. predsednik je Teniskog saveza Srbije.

Takođe je predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Omiljeni citati

“Mi smo veseo narod koji u isto vreme ceni pesimizam jer ga smatramo otmenim. I jer oslobađa od odgovornosti. Ako već unapred sumnjate u svoj uspeh, neuspeh će vam lakše pasti, jer ste ga mudro predvideli… Nedostaju nam ljudi sa jakim karakterom u javnom životu. Previše je površnog mudrovanja i površnog nezadovoljstva, koji ne podstiču i ne oplemenjuju akciju, nego je blokiraju.”
– Zoran Đinđić

“Sve Drine na svetu su krive. Ni jednu nije moguće ispraviti. Nikada ne smemo da prestanemo da ih ispravljamo.” – Ivo Andrić

                                                                                                                               Vuk Jeremić Facebook profil

Facebook ikona

Related posts