Koja, kokice i Balkan u Alpima

Print Friendly, PDF & Email

Koja, kokice i Balkan u Alpima

Premijera filma „Stado“ u Salcburgu

cineplexx city

U nedelju, 15.01. je u Salcburgu, u bioskopu Sineplexx Salzburg City održana premijera filma pod višestruko simboličnim nazivom „Stado“. Događaj, koji je sam po sebi već događaj, jer se srpski filmovi ne prikazuju prečesto u bioskopima alpske republike. Režijski zahvat poznatog srpskog glumca Nikole Koje je bez problema napunio salu 7. najvećeg gradskog bioskopa, pre svega ljudima sa naših prostora, pa se nemački nije ni čuo. U tom smislu je možda smislena opaska jednog od posetilaca, da je titl (prevod na nemački) zapravo bio suvišan. Sa samim početkom se iz nepoznatih razloga kasnilo dobrih dvadesetak minuta i mnogi su se neopravdano nadali, da će se režiser i zvezda filma, Nikola Kojo, obratiti publici pre početka filma.

Film spada u satirične komedije, buja od komičnih scena i uspeva sa lakoćom da u publici proizvede salve smeha. Lako se da zamisliti, da će neki od monologa/dijaloga ući u nezvaničnu antologiju smešnih scena kinematografije sa balkanskih prostora, tipa „Umro Pantelija! Ajde?“

Međutim, filmska priča predstavlja gledaocu takođe i svet „iza kamere“, ogoljen do srži, brutalan i rasklopljen na sastavne delove. Čini se da karakteri u filmu ni najmanje nisu razlličiti od realnih sanjara, kojima život u Srbiji oduzima i poslednju iluziju i koji se „do zadnjeg metka“ bore protiv kapitulacije pred raljama sistema, vlasti, moći, nepravde i ogrančenosti.

Jedan od zadataka filmske, pa i svake druge umetnosti oduvek je bio i taj, da natera na razmišljanje, da otvara oči, da inicira promene. U tom segmentu ovaj film svakako ispunjava svoj zadatak. Na kraju, kada se popale svetla i masa polako počne da, gazeći prosuti čips i kokice napušta salu 7.(iz sela izašli, ali selo nikad iz njih), i pored jako puno smeha u zadnjih 99 minuta, u pamćenju ostaje još nešto. Cvija u jednoj sceni kune sudskog izvršitelja, da on i svi njegovi nikad ne napuste Srbiju i time podseća na zabrinjavajuće činjenice – na opšte srozavanje svih merila vrednosti, na naglavačke okrenut red u društvu, kulturi i pre svega u medijima, na nezaustavljivu reku odlazećih perspektivnih mladih ljudi, na tugu i jad raznih ružičastih televizija sa njihovim farmama, parovima, besmislenom i često ponižavajučom potragom za raznim talentima, besmislene reprize na državnoj televiziji i… nabrajanju nikad kraja.

Nikola Kojo i Biljana Prvanović

Mnogi su u Sineplexx došli da vide film, mnogima je razlog bilo prisustvo glavnog glumca. Nikola Kojo je neko, uz koga su mnogi rasli i sazrevali, pre nego što su otišli iz Srbije. I sad su došli, da ga vide, kao nekog svog. Zato je šteta, da se zvezda večeri posle projekcije, u društvu producentkinje Biljane Prvanović, sa samo par rečenica obratio publici.

Tekst i fotografije: Zoran Marmaković-Dopisnik Jagodina News iz Austrije 

 

Related posts